Toothache Entailed

"NOW one boy bin go nah bush fo' cut stick. Well, one ooman bin nah wuld wey get long teet'. Dem people wey (who) duh story, dey say de teet' come out f'om heah, dey reach to Freetown. Well, me wey (who) no duh story, I say dey reach to de end of dis Africa.

"Well, de boy go meet dese teet' heah, he say: 'Dis nar long 'tick.' He begin fo' cut um. De ooman duh holler. De boy hase (raise) he cutlass up, he knock dis 'tick agin--b-o-o-m-katay! De ooman duh holler: 'Me teet' oh, dat nar me teet'!'

"De boy no duh hearee; he cut, he cut. De ooman still duh holler: 'Now me teet', oh! now me teet'!'

"De boy duh cut, he no hearee, he jus' duh cut, en de ooman duh cry. Now he reach close de ooman, en he hearee wey de ooman duh cry: 'Now me teet', oh! now me teet!'

"Now hese'f talk to de ooman, he say: 'Mammy, make I cut um done, he too long.'

"De ooman say: 'But I no go bear, yo' go hurt me too much.'

"De boy say, 'Well, me no duh hearee agin, I duh cut um, I duh finis' um.'

"He cut um tay (till) he reach close de ooman, now; de ooman jus' kin reach de boy, he han' kin grip um. Well, de boy say: 'All ret, I duh lef now. But he no lef, he jus' duh wait leelee bit tay de ooman done forget how he suffer. He go agin, he cut de teet' tay he cut um short inside de mout'. Teet' no bin in de wuld. Nar dat ooman bring teet' nah wuld, en de boy bin cut um, scatter um, he gie all man teet'. Story done."

The story-teller this time was not gifted, and so the story failed to make much of an impression. In the lull that followed, Konah asked: "Yo' know wey t'ing make Spider him middle leelee so?"

They did not know, but were ready to be informed, and Konah was just as ready to tell them. She had heard the explanation from Sobah, only a few days before; so, with the consciousness of having something new to impart, she related this very plausible occurrence.

Tale Title: Toothache Entailed